Waarom je een externe HR-professional gaat inschakelen

ZORG DAT JE DE ZAKEN OMTRENT PERSONEEL GOED REGELT

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.

HR-professionalCUIJK – Waarom zou een MKB-er een externe HR-professional zoals mij inschakelen? Problemen rond regelgeving bij ziekteverzuim en arbeidsrecht zijn vaak de reden dat ik in eerste instantie ingeschakeld word. En meestal pas wanneer de spreekwoordelijke stront al aan de knikker is. Er is al een arbeidsconflict of iemand is al langdurig ziek.

ZORG DAT JE DE ZAKEN OMTRENT PERSONEEL GOED REGELT
Het arbeidsrecht in Nederland is enorm dichtgetimmerd en overal zijn regeltjes voor, die ook nog eens regelmatig worden aangepast. Voor de gemiddelde MKB ondernemer is het moeilijk om alles bij te houden. Wat er dan vaak gebeurt, is dat de ondernemer naar zijn boekhouder stapt. En die kan hem in de basis ook echt wel helpen, maar als het complexer wordt heeft ook de boekhouder niet altijd alle juiste kennis in huis.

Hierdoor wachten MKB werkgevers vaak te lang met het inschakelen van een HR-professional. Aan de ene kant snap ik dat wel. Je bent toch optimistisch over je medewerkers, want wie is er nu 2 jaar ziek? En je hebt nooit met iemand ruzie, dus zeker niet met je medewerkers. Toch?

Vanuit die optimistische gedachte, laten veel ondernemers kleine irritaties in arbeidsrelaties doorsudderen. Problemen op de werkvloer worden afgedaan of simpelweg genegeerd. Totdat het echt fout loopt en dan kost het veel emoties, ergernissen en geld.

Terwijl aan de andere kant het tijdig inschakelen van een externe specialist dit juist had kunnen voorkomen. Mijn motto is dan ook: regel het GOED zolang het ook nog GOED is. Als je iets moet repareren, is het altijd moeilijker.

ADVIES & COACHING
Gelukkig word ik niet alleen met “hoofdpijndossiers” geconfronteerd (al zijn die stiekem wel erg leuk). Een groot aantal MKB ondernemers vraagt mij en mijn collega’s om regelmatig aanwezig te zijn in hun bedrijf om gewoon de lopende personeelszaken door te praten en hen daarin te adviseren of te coachen.

Dit doen wij met name voor MKB bedrijven die te klein zijn voor een eigen P&O/HRM afdeling, maar wel behoefte hebben aan die deskundigheid. Ik ben van mening dat je vanaf 50 medewerkers een eigen personeelsmedewerker zou moeten hebben.

Bij minder medewerkers is het geen overbodige luxe om eens per week (of per twee weken, of per maand. Afhankelijk van je bedrijfsomvang) één of twee dagdelen een externe HR professional de personeelszaken te laten behartigen.

WAAROM EEN HR PROFESSIONAL?
Bij elk (MKB) bedrijf met medewerkers kunnen situaties voorkomen waarin een externe HR professional veel goed kan doen. Bijvoorbeeld het opzetten en implementeren van goede HR-processen. Denk aan de personeelsadministratie, het invoeren van functionerings- beoordelingscylci, het opstellen van functieprofielen of het opstellen van opleidingsplannen.

Maar des te meer ook begeleiding van verzuimgevallen, duurzame inzetbaarheid, teambuilding en het verbeteren van de onderlinge communicatie. Of in het uiterste geval kan het ook zijn om een stevige reorganisatie door te voeren.

GA EENS IN GESPREK
Mijn advies aan alle MKB-ondernemers met personeel is: ga eens in gesprek met een HR-deskundige. Is alles goed, dan is dat een zorg minder. Zijn er zaken toch niet zo goed geregeld, kun je het preventief repareren. Dat gaat altijd beter dan wanneer het al te laat is.

Daarbij is het belangrijk om een HR-deskundige te zoeken die bij jou en jouw bedrijf past. Ga dus gerust met meerdere HR-professionals in gesprek. Een goede HR-professional is immers ook je sparringspartner, dus moet hij of zij je aanvullen en ook kritisch kunnen zijn.

Een goede match met een HR professional zorgt voor groei. Immers dan heb jij je handen vrij om je te richten op wat voor jou het belangrijkst is: ondernemen.

“Referentie van Michel Hovenkamp: Voor bepaalde projecten waar ik geen zzp ondernemers kan inzetten, neem ik personeel aan. Angelique regelt voor mij dan alle zaken op het gebied van personeelsmanagement. Zo, houd ik mijn handen vrij en voor de medewerkers is alles geregeld. En niet alleen bij mijn bedrijf, ook van andere bedrijven hoor ik alleen maar positieve geluiden over de diensten van HR-professional 3Sense.”

Meer weten over de diensten van 3Sense? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.

3sense
Angelique Driessens
Hazeleger 121
5431 HN Cuijk

Telefoon : 085-2736724

E-mail : info@3sense.nl
Website : www.3sense.nl

Neem ook een kijkje bij de andere Maasvallei Leden.

Print Friendly, PDF & Email

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.