Vijf handige netwerktips voor beginnende netwerkers

Mensen doen zaken met mensen en daarom is het verstandig om tijd te investeren in persoonlijk contact.

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.

Vijf handige netwerktips. Ben je net jouw eigen onderneming gestart en wil je jouw netwerk graag uitbreiden met supergave contacten? Of heb je al een onderneming en ben je nog niet zo thuis in het netwerken? Dan komen deze handige netwerktips vast goed van pas.

Netwerken is dé manier om je netwerk uit te breiden en om kennis- en informatie uit te wisselen. Dit laatste noemen ze ook wel sociaal kapitaal. Bij het netwerken is het de bedoeling dat je op basis van deze uitwisselingen, mensen kunt aanbevelen bij andere mensen uit jouw netwerk. Het draait bij het netwerken niet om directe verkoop bij jouw gesprekspartner, maar om goede aanbevelingen.

1 Kom op tijd

Het is natuurlijk heel logisch om op tijd aanwezig te zijn op een netwerkbijeenkomst. Echter maakt een vroege komst, je kansen groter dat mensen op jou afstappen om het eerste contact te leggen. Daarnaast heb je meer kans om de mensen van de organisatie te vragen of ze jou kunnen introduceren bij bepaalde ondernemers.

2 Horen is net iets anders dan luisteren

Vertel wie je bent, wat je doet, waar je naar zoekt, wat je voor anderen kunt betekenen en wanneer jouw bedrijf in beeld komt. En zorg ervoor, dat je die informatie ook van je gesprekspartners te horen krijgt. Je kunt dit controleren door te vragen naar een bevestiging. “Dus als ik het goed begrijp, kan ik jou als eerste aanbevelen als iemand uit mijn netwerk een nieuwe lamp nodig heeft?”

3 Wees lekker jezelf

Door de jaren heen zijn netwerkbijeenkomsten steeds informeler geworden. Je kunt ook makkelijker een match creëren met de ander als je samen overeenkomsten hebt, gelachen hebt en complimenten over en weer hebt gegeven. Daarom is het heel belangrijk om gewoon lekker jezelf te zijn om een gelijkgestemde match te kunnen maken.

4 Stel vragen

Aan het einde van een verkoop gesprek vraag je om de order en als het even kan gelijk de handtekening voor de opdracht. Echter aan het einde van een netwerkgesprek, vraag je concreet naar aanbevelingen. Ken jij iemand die gebruik zou kunnen maken van mijn diensten? Ken jij iemand die mij verder kan helpen met mijn diensten, ideeën of ontwikkelingen? En andersom natuurlijk.

5 Halen en brengen

Als je de mogelijkheid hebt, neem dan iemand mee naar een netwerkbijeenkomst of spreek met iemand af. Op deze manier brengen jullie samen direct al een stukje meerwaarde aan de bijeenkomst. Tijdens het netwerken breng je kennis en vraag je om aanbevelingen.

Netwerken wordt ook steeds belangrijker voor het bedrijfsleven.  Mensen doen zaken met mensen en daarom is het altijd verstandig om tijd te investeren in persoonlijk contact.

Heb je vragen over deze handige netwerktips? Neem dan gerust contact met me op.

Maasvallei.Net
Industrieterrein Saxe Gotha
Lionstraat 8
5831 AK BOXMEER

Telefoonnummer : 024-2100220
Mobiel : 06-26494980

E-mail : maasvallei@maasvallei.net
Website : www.maasvallei.net

De Maasvallei producten en diensten vallen onder het bedrijf Zakenservice.

Print Friendly, PDF & Email

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*