Socratische avond in Boxmeer: Herindeling en identiteit

MET BIJNA 600.000 BEZOEKERS PER JAAR EN RUIM 31.000 LEDEN IS BIBLIOPLUS DE GROOTSTE PUBLIEKE EN CULTURELE INSTELLING IN HET LAND VAN CUIJK EN MAASDUINEN.

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.

Socratische avondBiblioPlus BOXMEER – Een Socratische avond, wat is dat precies? Het klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Met een groepje van 15 tot 25 personen praten we maandelijks samen over één onderwerp of vraag in de bibliotheek.

Verzorgd door Werkgroep Socratisch café Cuijk

Bepaalt de gemeente waarin je woont je identiteit? Ga mee van discussie naar dialoog over dit actuele thema in het Land van Cuijk.

De gemeenten in het Land van Cuijk worstelen met de vraag of de schaalgrootte waarbinnen de afzonderlijke gemeenten opereren nog wel passend is. Een gemeentelijke herindeling lijkt de gekozen weg. Dit zou vele praktische gevolgen hebben voor burgers. Maar wat doet een gemeentelijke fusie met je gevoel van identiteit? Hoe is het wanneer je geboorteplaats ineens een andere naam krijgt? Elke gemeente heeft haar eigenheden en herkenbare gewoonten. Zaken waar inwoners vaak trots op zijn en zichzelf mee verbinden. Gaan deze eigenheden op lange termijn verloren als jouw gemeente opgaat in een groter geheel? Hier gaan we graag met elkaar over in gesprek.
Geen politieke bijeenkomst
Het Socratisch Café op 10 april wordt geen politieke bijeenkomst , maar richt zich met name op individuele en persoonlijke vragen.
Kort samengevat: In hoeverre raakt een herindeling mijn persoonlijke identiteit? De socratische methode van de ‘dialoog’ staat centraal, en iedereen is van harte welkom!

Luisteren en vragen stellen
We voeren het gesprek met elkaar zoals Socrates dat 2.500 jaar geleden in Athene ook deed. Op een onderzoekende manier die we tegenwoordig niet meer zo kennen of gebruiken. Deze methode kent een aantal regels: iedereen mag zeggen wat hij of zij vindt; je luistert goed naar elkaar en stelt vooral vragen; je probeert zo samen te zoeken naar antwoorden. Bij het zoeken kunnen we ook onze eigen ervaringen inbrengen.

Het doel van het Socratisch café is niet zozeer het oplossen van een vraag of probleem. Het gaat over elkaars blik verruimen en vooral ook over het bewust worden van onze vooroordelen.

We nodigen u van harte uit!

Datum : woensdag 10 april 2019
Locatie : Bibliotheek Boxmeer
Adres : De Raetsingel 1
Tijdstip : van 19:30 uur tot 22:00 uur
Toegang : De toegang voor de Socratische avond is gratis.
Aanmelden voor de Socratische avond kan via deze link.

Over BiblioPlus
Met bijna 600.000 bezoekers per jaar en ruim 31.000 leden is BiblioPlus de grootste publieke en culturele instelling in het land van Cuijk en Maasduinen. Wij zijn een regionale bibliotheekorganisatie die actief is op het gebied van lezen, leren en informeren. BiblioPlus heeft vestigingen in de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis en zorgt voor het bibliotheekwerk op meer dan 60 basisscholen in het werkgebied. De organisatie telt 35 medewerkers en werkt met meer dan 150 vrijwilligers.

Bibliotheek Boxmeer
De Raetsingel 1
5831 KC Boxmeer

Telefoon : 0485-583500

E-mail : info@biblioplus.nl
Website : www.biblioplus.nl

Uw bedrijf ook op de Maasvallei site? Meld uw nieuws dan hier aan.

Print Friendly, PDF & Email

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.