On Stage met toekomstvisie op de Maasvallei Beurs

Deelnemende scholen: Elzendaal College, Metameer en het Merlet College.

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.

BOXMEER – De toekomstvisie van On Stage is om oriënterende VMBO leerlingen kennis te laten maken met beroepen, branches, sectoren en werkzaamheden van potentiële werkgevers. De jeugd heeft immers de toekomst en het wordt steeds belangrijker om het onderwijs naadloos af te stemmen op het toekomstige bedrijfsleven.Met name in de techniek, bouw en de zorg liggen voor de jeugd mooie kansen voor de toekomst. Interessant is ook dat de werkzaamheden in deze sectoren de afgelopen jaren zo zijn veranderd, dat de klassieke beeldvorming over de beroepen niet meer van vandaag de dag is. Arbeidsomstandigheden van de zwaardere beroepen zijn in de loop der jaren een stuk lichter en makkelijker gemaakt. De salarissen liggen naar verhouding met vroeger beduidend hoger en ook de arbeidsvoorwaarden zijn verbeterd door nieuwe wet- en regelgeving.

Werkzaamheden zijn ook een stuk interessanter geworden door bijvoorbeeld de integratie van automatisering, robotisering, domotica, the internet of things en nieuwe technologieën.

Enkele voorbeelden:
Gerard Spiering van Comatech Machinefabriek uit Cuijk: “Vroeger stond de verspaner achter een conventionele draaibank of freesbank die helemaal met de hand bediend moesten worden. Aan van papieren tekeningen, draaiwieltjes en meetinstrumenten werd stap voor stap het eindproduct vervaardigd. Vandaag de dag zijn draaibanken en freesbanken computergestuurd, en die je bij wijze van spreken zelfs met je smartphone kunt monitoren op afstand. Digitaal vakmanschap wordt steeds belangrijker, want naast kennis van materialen en gereedschappen, worden verspaners steeds meer programmeurs. De instructies voor de verspaanmachines worden steeds meer online geprogrammeerd om 3D modellen te genereren van producten. Daarnaast komen begrippen al multitasken ook steeds meer voor, om computers en machines onderling met elkaar te laten communiceren.”

Of denk aan de bouw, daar waar de bouwvakker vroeger onder alle weersomstandigheden met allerlei zware materialen de ladder op moest, heeft de bouwvakker van morgen het een stuk makkelijker. Marcel van Hest van Milbouw uit Nieuw Bergen (LB) zegt hierover. “Dankzij het gebruik van liften, hijskranen en til-hulpmiddelen worden bouwvakkers niet meer zwaar belast voor hun werkzaamheden. Je hebt zelf robotpakken waardoor je als een soort superheld moeiteloos een gewicht van 100 kilo of zelfs meer kunt heffen. En er zijn meer veranderingen want in de werkplaats worden zoveel mogelijk prefab constructies gebouwd onder droge en schone omstandigheden. Hierdoor win je tijd en ben je minder lang op de bouw. Verder zijn de bouwmaterialen een stuk lichter geworden. Vroeger had je zakken cement van 50 kilo waar je mee moest sjouwen en tegenwoordig worden er zakken van 25 kilo gebruikt. In Duitsland heb je zelfs nog zakken van 70 kilo maar die mogen in Nederland niet op de bouw gebruikt worden.”

Om aansluiting te zoeken met het bedrijfsleven is On Stage heel actief in de regio van het Land van Cuijk en omstreken om het dialoog aan te gaan met potentiële werkgevers. On Stage staat dinsdag 5 en woensdag 6 november 2019 van 16:00 uur tot 21:00 uur op de Maasvallei Business Beurs Boxmeer in stand nummer 4. Wees welkom om kennis te maken met On Stage. U kunt gratis parkeren, de beurs gratis bezoeken en gratis genieten van een heerlijk kopje koffie of thee.

“De Beroepenfeesten van VMBO On Stage worden in vele regio’s in het land gerealiseerd en wij horen daarbij! Bij een feestje horen vrienden, die van ons staan op Pagina Vrienden.
VMBO On Stage is (letterlijk) een Beroepenfeest voor VMBO leerlingen en beroepsbeoefenaren. Zij gaan met elkaar in gesprek over beroep en werkdag, en maken een afspraak voor een Werkbezoek op de Doe Dag enkele weken later. On Stage is geen ‘speeddating’ maar is gericht op het opbouwen van een helpend (beroeps)netwerk. Het lukt veel leerlingen om deze relaties te onderhouden. Dit levert hen nieuwe gesprekspartners op, stageplaatsen en zelfs dienstverbanden tijdens of na de vervolgopleiding.”

Deelnemende scholen: Elzendaal College, Metameer en het Merlet College.

projectleider van Land van Cuijk On Stage, Sandra Reuvers.

Meer informatie en aanmelden als beroepsbeoefenaar, sponsor of aanbod van helpende handjes kan via www.landvancuijkmaasduinenonstage.nl!

Print Friendly, PDF & Email

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.