Jurimark uit Nijmegen informeert over Brexit en mijn merkregistratie?

NIJMEGEN – Nu Groot Brittannië de Europese Unie in 2019 gaat verlaten, heeft dat vele gevolgen. Zo weet niemand of straks een douanier uw zending gaat controleren. Of dat u daarvoor moet betalen.

Verkoopt u in Engeland spullen, dan heeft u, naast de douane, en de wisselkoers, ook te maken met de vraag of uw merkrecht daar geldig blijft.

U kunt op verschillende manieren een merk hebben dat in het Verenigd Koninkrijk geldig is. Een nationaal merkrecht blijft natuurlijk gewoon geldig, maar niet velen zullen dat hebben. Een internationaal merk, dat in het Verenigd Koninkrijk geldig is, blijft ook gewoon bestaan.

Maar de meeste merkhouders zullen een Europese registratie hebben, die voor de gehele EU geldt. Toen Kroatië toetrad, groeide het merkrecht mee. En nu Groot Brittannië uittreedt, zal uw Europese registratie waarschijnlijk weer krimpen.

Toen Joegoslavië en Tsjechoslowakije uiteenvielen – allereerst in Slovenië, Kroatië, Bosnië, Macedonië en `klein Joegoslavië (dat later weer uiteenviel in Servië en Montenegro)` en Tsjechië en Slowakije was het probleem eigenlijk hetzelfde: Wat gebeurt er met het merk?

Telkens bleek toen dat een land (Tsjechië, klein Joegoslavië en uiteindelijk Servië) de oude merkregistraties erkende, en dat de andere landen een verklaring vroegen van voortzetting. Daar was toen een jaar de tijd voor.

Het is dus best waarschijnlijk dat op 29 maart 2019 een termijn van een jaar begint, waarin u uw Europese registratie kunt gebruiken als basis voor een UK registratie. Die dus op dezelfde dag ingaat.

Over de kosten is, uiteraard, nu nog niets te zeggen. In de genoemde gevallen waren de kosten laag.

Op 21 en 22 juni zijn ook wij weer van de partij op de Maasvallei Netwerkbeurs 2017. Maar wilt u eerder contact, dat kan. Via info@jurimark.nl of 024-3739470 kunt u ons bereiken.

Jurimarklogo-jurimark-bas-pels-nijmegen-maasvallei-netwerk
mr. drs M. (Bas) Pels
Tolhuis 20-12
6537 LW Nijmegen

Telefoon : 024-3739470
Fax : 024-3739473

E-mail :    bas.pels@jurimark.nl
Website : www.jurimark.nl

Print Friendly, PDF & Email