Een dagje over de A73

Dagelijks pendel ik, “vaak met gevaar voor eigen leven zelfs” van Ewijk naar Boxmeer voor mijn werk.

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.

A73 – Een dagje woon- werkverkeer over de snelweg A73 vereist vandaag de dag opperste concentratie, oplettendheid, geduld en de nodige zelfbeheersing. Dagelijks pendel ik, “vaak met gevaar voor eigen leven zelfs” van Ewijk naar Boxmeer voor mijn werk.

Zo reed ik vanmorgen achter een wit autootje aan dat op het laatste moment nog even een vrachtwagen wilde inhalen. Een spontane actie zonder richting aan te geven. Tijdens de inhaalmanoeuvre, halverwege de vrachtwagencombinatie ging de automobiliste boven op de rem staan om achter de vrachtwagen langs, alsnog afslag vier bij Cuijk te kunnen halen. En dat ging op de valreep nog maar net goed. Dan sta je weer boven op de rem, door de inschattingsfout van een dame in kwestie.

Het valt mij vaker op dat een automobilist bijvoorbeeld een poosje achter een vrachtwagen zit te bellen en na het telefoongesprek met een onverklaarbare dwang, direct de linker rijstrook opduikt. En het liefst nog zonder richting aan te geven. Het gevolg is, dat het achterop komende verkeer massaal boven op de rem moet gaan staan met allerlei opstoppingen als gevolg.

Op bepaalde stukken is het voor vrachtwagens verboden om in te halen tijdens spitstijden, maar niet elke chauffeur houdt zich daar netjes aan. Op zich, stoor ik mij daar niet zo heel erg aan, maar ja, dat die inhaalmanoeuvres dan weer dwangmatig op het laatste moment moeten hè.

Maar goed, aan de andere kant zijn het vaak de vrachtwagenchauffeurs die de automobilisten en de overige verkeersdeelnemers keurig laten invoegen.

Zelf rijd ik zoveel mogelijk aan de rechterkant van de snelweg met een gemiddelde snelheid van ongeveer 110 kilometer per uur en 3000 rpm op de toerenteller. Het gevolg hiervan is dat ik nogal wat auto’s inhaal op deze rechterkant van de weg. Dat mag natuurlijk ook niet, maar het scheelt extra brandstofkosten, het gaat iets sneller en ik kan met de snelheid van het verkeer makkelijk weer naar links invoegen.

Op de terugweg naar huis had ik geluk, want er was geen file en het was lekker rustig op de weg.

“Het leek me wel aardig om ook eens een persoonlijke column te schrijven. Hoor graag wat jullie hiervan vinden. Met vriendelijke groet, Michel.”

Lees hier meer artikelen die betrekking hebben op de A73.

Maasvallei Netwerk

Industrieterrein Saxe Gotha
Lionstraat 8
5831 AK BOXMEER

Telefoonnummer : 024-2100220
Mobiel : 06-26494980

E-mail : maasvallei@maasvallei.net
Website : www.maasvallei.net

De Maasvallei producten en diensten vallen onder het bedrijf Zakenservice.

Print Friendly, PDF & Email

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.