Een Burendag organiseren voor jouw buurt

Het organiseren van een burendag is een dankbare aangelegenheid, waar je heel veel waardering voor terug krijgt. 

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.

Een Burendag organiserenEen Burendag organiseren – Naast netwerkbijeenkomsten, workshops en beurzen, organiseer ik sinds kort, met veel plezier, ook onze jaarlijkse burendag voor de buurt. Ik woon samen met mijn vrouw Marion in een hele rustige buurt, waar jonge gezinnen en ouderen wonen.

Eenzame ouderen

Met name de ouderen in de buurt voelen zich vaak eenzaam. Ze kunnen nog prima op zichzelf wonen, maar door ouderdomsgebreken zijn ze gewoonweg minder goed mobiel. “De dagen verstrijken en gaan zonder inhoud voorbij.” Vertelde enkele oudjes treurig. Dus het ontbrak aan een beetje leven in de brouwerij.

En dáár is verandering in gekomen.

Tijdens de eerste burendag afgelopen jaar in september, bleek dat er buren waren die er al tientallen jaren wonen, maar elkaar nog nooit hebben gesproken. En zo gaat dat in veel buurten. Men kent elkaar wel van gezicht, begroet elkaar op straat, maar een praatje blijft meestal uit. De buurt is door deze eerste burendag een stuk leefbaarder en gezelliger geworden.

Een Burendag organiseren
Archieffoto van onze eerste burendag in september 2018. Het was fris, dus dit jaar zijn we uitgeweken naar juni.

Een Burendag organiseren voor jouw buurt

Bezoek eerst een paar buren om te informeren, hoe zij over een burendag denken. Waarschijnlijk wel positief, maar zo’n initiatief moet toch een beetje gaan leven onder de mensen in de buurt.

Praat eerst met lokale partijen

Als je merkt dat er draagvlak is, ga dan eens praten met met lokale partijen. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om bij het Oranjefonds een bijdrage te vragen voor jouw burendag. Wij hebben ervoor gekozen om eerst te praten met de dichts bijzijnde supermarkt en lokale leveranciers. Bij ons heeft de lokale supermarkt Jan Linders enorm geholpen met de boodschappen. Koeriersbedrijf (buurman) Nierkens, heeft via zijn zakenrelatie Micodo spullen zoals de biertap, barbecue, parasols en staantafels kunnen regelen.

Het organiseren van een burendag is een dankbare aangelegenheid, waar je heel veel waardering voor terug krijgt. 

Als je geïnventariseerd hebt wat je allemaal nodig hebt voor het buurtfeest, kun je het budget bepalen.

Maak samen met de buurtvrijwilligers een draaiboek, zodat je een goede planning hebt en een wie doet wat lijst.

Meld de burendag officieel bij de Gemeente om bijvoorbeeld de straat af te kunnen sluiten voor verkeer en om tijdens het feest problemen te voorkomen met de handhaving.

Zelf heb ik de uitnodigingen voor de buurt persoonlijk bij de mensen in de brievenbus gedaan, voorzien van een aanmeldformuliertje, instructies en de kosten.

Mocht je naar aanleiding van deze column, nog vragen hebben hoor ik het graag, met vriendelijke groet, Michel.Print Friendly, PDF & Email

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.