Econsultancy bericht: Vischpoort in Harderwijk lijkt opening naar het verleden

econsultancy-bericht-vischpoort-in-harderwijk-lijkt-opening-naar-het-verleden
Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.

econsultancy-bericht-vischpoort-in-harderwijk-lijkt-opening-naar-het-verledenHARDERWIJK – Twee weken zijn onze archeologen aan het werk bij de Vischpoort in Harderwijk. Langzaam geeft de zwarte klei daar het verleden prijs met de restanten van een aanlegsteiger die tevoorschijn komen. En er is hoop op meer. 
Een steigerpaal van dertig bij veertig centimeter markeert hoogstwaarschijnlijk het einde van de Lage Brug. Projectleider Sander Diependaal vertelt tijdens een interview voor de Stentor West-Veluwe enthousiast over de vondst: “Zo’n formaat is extreem. Aan de bovenzijde is het eikenhout weggerot. De oorspronkelijke lengte kan wel zes meter zijn geweest. Hij maakte onderdeel uit van de brug, omdat hij precies in lijn stond met de andere palen.”

Na dagen van archeologisch speurwerk op de Harderwijkse Boulevard zijn al vele palen van diverse formaten en ook beschoeing van de drie meter brede aanleg steiger ontdekt. Vermoedelijk stamt het materiaal ut de zeventiende en achttiende eeuw. In de bergen opgegraven grond zijn veel aardewerkscherven, munten, lakenloodjes, pijpensteeltjes en een kettinkje en een kanonskogel gevonden.

Vervolg

Vanaf maandag 7 november gaan de archeologen voor de Vischpoort zelf graven. Het zijn spannende tijden. Wellicht treffen ze hier de aansluiting van de steiger op de poort in de vorm van een bruggetje aan.
 
 

Rondleiding

Meer weten? Projectleider Sander Diependaal verzorgt dagelijks rond 13:00 uur rondleidingen over het opgravingsterrein. De werkzaamheden zijn bovendien ook live te volgen via de webcam op www.waterfrontharderwijk.nl.
Bron: Van Loon, K. (oktober 2016), Vischpoort lijk opening naar het verleden. De stentor West-Veluwe, p.7

Volg ons

Benieuwd naar hoe de archeologen te werk gaan en wat zij kunnen aantreffen? Volg het archeologisch onderzoek live via de webcam op www.waterfrontharderwijk.nl.

Econsultancy vestiging Brabant econsultancy-Vestiging-Econsultancy-Brabant-Heinz-Moormannstraat-1-B-5831-AS -BOXMEER-logo-maasvallei-netwerk

Heinz Moormannstraat 1-B
5831 AS  BOXMEER

Telefoon : 0485-581818
Fax : 0485-581810

E-mail :    boxmeer@econsultancy.nl
Website : www.econsultancy.nl

Print Friendly, PDF & Email

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.