Dividenduitkering? Opletten!

Zorg ook bij dividenduitkeringen (en andere aandeelhoudersbesluiten) dat aan alle formaliteiten is voldaan!

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.

Dividenduitkering? Opletten!WANROIJ / BOEKEL – Dividenduitkering? Uit een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden blijkt weer eens dat men niet te lichtvaardig om moet gaan met het uitkeren van dividend. In dit geval was er sprake van dat de dividendbesluiten niet op een juiste manier waren vastgesteld, waardoor de DGA zowel het betaalde dividend áls de betaalde dividendbelasting (terug) moet betalen.

De schriftelijke besluiten tot het uitkeren van dividend voldeden niet aan de eisen zoals deze waren vastgelegd in de statuten van de betreffende besloten vennootschap. Daarin was namelijk opgenomen dat uitkering van winst pas mag gebeuren nadat de jaarrekening was vastgesteld. Ook moest uit de vastgestelde jaarrekening blijken dat de uitkering geoorloofd was.

Op het moment dat de aandeelhouder de dividendbesluiten nam, was de betreffende jaarrekening nog niet vastgesteld. Later ging de betreffende besloten vennootschap failliet en nam de curator de stelling in dat de besluiten nietig waren. De Rechter stelde de curator in het gelijk.

Omdat de bestuurder van de besloten vennootschap de dividendbelasting, in dit geval een bedrag van € 55.000 (!), naar de Belastingdienst had overgemaakt, terwijl hij wist dat de dividendbesluiten die aan die overboeking ten grondslag lagen nietig waren, is hij volgens de Rechter persoonlijk aansprakelijk. Hij moet nu (onder andere) het bedrag van € 55.000 aan de besloten vennootschap betalen en maar afwachten of dat hij dit bij de Belastingdienst (terug) kan vorderen.

Lees hier de uitspraak over de dividenduitkering van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Moraal van het verhaal: Zorg ook bij dividenduitkeringen (en andere aandeelhoudersbesluiten) dat aan alle formaliteiten is voldaan!

Sebastiaan Geene is werkzaam sinds 2009 bij vestiging Wanroij en Boekel.personenvennootschap

Over OOvB
OOvB adviseurs en accountants heeft in haar langjarig bestaan een sterke reputatie opgebouwd als een betrokken en deskundige dienstverlener voor ondernemers in de regio Noordoost-Brabant en Zuidoost-Gelderland. Vanuit 5 regiokantoren staan wij, met een team van acht vennoten en in totaal zo’n 90 professionals, onze klanten dagelijks bij op het vlak van accountancy, fiscaliteit, juridische zaken, bedrijfsadvies, corporate finance en personeel & organisatie.

Kijk voor meer informatie op de website van OOvB adviseurs en accountants of klik hier voor meer artikelen op de Maasvallei website.

Print Friendly, PDF & Email

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*