Cor van den Broek over Vennootschapsbelasting

Besparing in 2019 door voorgestelde verlaging van de vennootschapsbelasting?

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.

Vennootschapsbelasting WANROIJ – Vennootschapsbelasting. Uit het laatste belastingplan zijn een aantal belangrijke wijzigingen veelvuldig in het nieuws geweest: Afschaffing dividendbelasting (of toch weer niet); Verhoging van het aanmerkelijk belang tarief van 25% naar 26,9%, Verhoging van het verlaagde BTW-tarief van 6% naar 9%; Daling van de inkomstenbelasting over arbeidsinkomen; Verlaging van het vennootschapsbelastingtarief voor BV’s en NV’s van 20% – 25% in 2019 naar uiteindelijk 15% – 20,5% in 2021.
In deze blog zoom ik kort in op deze laatste maatregel. In eerste instantie zal men denken ‘dat is mooi meegenomen, dan betaalt mijn BV minder vennootschapsbelasting’. Maar is dit wel het geval? Om te beoordelen hoeveel VPB je daadwerkelijk dient te betalen zijn 2 zaken van belang:

1. Hoe wordt de winst bepaald;
2. Tegen welk tarief moet ik belasting betalen.

En met name op het eerste punt is vanaf 2019 het nodige gewijzigd. Vooral de ondernemingen waarin een of meerdere bedrijfspanden aanwezig zijn betalen naar verwachting meer vennootschapsbelasting, omdat de mogelijkheid tot afschrijven op onroerend goed flink beperkt is. In een BV of NV mag men namelijk slechts afschrijven als de boekwaarde hoger is dan de WOZ-waarde. Dit was tot 50% van de WOZ-waarde.

De kans is dus aanwezig dat u vanaf 2019 meer VPB dient te betalen terwijl het (opstap)tarief daalt.

Voorbeeld:

Vennootschapsbelasting

Hoewel het opstaptarief is verlaagd met 1%, betekent dit echter niet dat er ook minder VPB is verschuldigd.
Hierbij opgemerkt dat het minder kunnen afschrijven een toekomstig voordeel kan opleveren, maar dit wordt in deze blog niet verder uitgewerkt.

Door een BV uit een bestaande fiscale eenheid VPB te ontvoegen zou misschien een voordeel kunnen worden behaald doordat twee maal gebruik kan worden gemaakt van het opstaptarief tot 200.000. Ook kan een BV mogelijk worden gesplitst in 2 BV’s door twee bedrijfsactiviteiten van elkaar los te koppelen waardoor beide BV’s het opstarttarief kunnen gebruiken.

Of rigoureuzer: u keert terug vanuit de BV naar een eenmanszaak of VOF. Of u gaat als directeur-grootaandeelhouder een VOF aan met uw eigen BV. Voordat u overgaat tot aanpassing van uw structuur raden wij u aan vooraf te schakelen met uw adviseur.

Cor van den Broek is werkzaam sinds 2015 bij de vestiging Wanroij.Vennootschapsbelasting

Over OOvB
OOvB adviseurs en accountants heeft in haar langjarig bestaan een sterke reputatie opgebouwd als een betrokken en deskundige dienstverlener voor ondernemers in de regio Noordoost-Brabant en Zuidoost-Gelderland. Vanuit 5 regiokantoren staan wij, met een team van acht vennoten en in totaal zo’n 90 professionals, onze klanten dagelijks bij op het vlak van accountancy, fiscaliteit, juridische zaken, bedrijfsadvies, corporate finance en personeel & organisatie.

Kijk voor meer informatie op de website van OOvB adviseurs en accountants of klik hier voor meer artikelen op de Maasvallei website.

Print Friendly, PDF & Email

Wie zorg en aandacht zaait, oogst vertrouwen en succes.