Circulaire productie wordt steeds belangrijker in de auto-industrie

Er wordt steeds meer op een andere manier van auto’s gebruik gemaakt. Auto’s worden namelijk meer gedeeld dan ooit tevoren. De bezettingsgraad van de auto gaat omhoog en daardoor heeft de auto een kortere levensduur. Dit vraagt om een innovatie van auto-ontwerp en materiaalgebruik. Circulariteit moet prioriteit gaan worden in de auto-industrie.

Er wordt momenteel massaal gevraagd naar autodelen en leasen. Volgens een publicatie van Circle Economy en ABN Amro is het aantal deelauto’s in Europa bijna met 300% toegenomen sinds 2012 en groeit ook private lease snel. De reden hiervoor zou kunnen dat consumenten steeds meer gebruik willen maken van de nieuwste technologie zonder zorgen.

De steeds groter wordende vraag naar technologische innovaties en mobiliteitsoplossingen gaat zorgen voor een kortere levensduur van de auto. Volgens Circle Economy hebben particuliere auto’s in Europa een gemiddelde levensduur van 9,7 jaar. De auto staat echter 95% van de tijd stil op een parkeerplaats. Door autodelen wordt de auto bijna 34% van de tijd gebruikt. Omdat de auto intensiever wordt gebruikt, neemt de levensduur af.

Vanwege de kortere levensduur moeten autofabrikanten zich richten op circulaire productie. De auto-industrie moet anders ingericht worden en ze zullen steeds meer hun heil zoeken bij innovatieve toeleveranciers. Innovatie gaat op steeds meer vlakken een rol spelen. Zo wordt veel automotive bedrijfskleding dat in de garage gebruikt wordt ook al gerecycled en hergebruikt. Fabrikanten en toeleveranciers zullen steeds nauwer samenwerken om innovatieve en circulaire oplossingen te ontwikkelen.

Wij danken Nina Carvalho voor haar mooie bijdrage.

Maasvallei.Netcropped-logo-maasvallei-netwerk-aangepast.jpg
Maasstraat 8r
5431 EB Cuijk

 

Telefoon : 06-26494980

E-mail :    maasvallei@maasvallei.net
Website : www.maasvallei.net

Print Friendly, PDF & Email

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.