Bierkalender Land van Cuijk en omstreken voor de feestdagen

Twan Dohmen presenteert leuk cadeau voor de feestdagen

Delen wordt enorm gewaardeerd

LAND VAN CUIJK – De eerste bierkalender Land van Cuijk en omstreken ligt nu in de betere boekhandel en slijter. De kleurrijke kalender staat vol met de laatste informatie op biergebied, zoals een beschrijving van de brouwerijen in Cuijk, Boxmeer, Mill, Grave en Gennep.

Uitgever en samensteller is journalist, schrijver en bierkenner Twan Dohmen. De kalender kost 9,95 in de winkel. Bestellen kan ook via de auteur door een berichtje te sturen (met vermelding van aantal en adres) naar twan.dohmen@gmail.com

De laatste bierbrouwer in onze regio stopte in 1960 (Cevelum in Cuijk). Meer dan een halve eeuw bleef de roerstok onaangeroerd. Langzaam lijkt het tij te keren en ontstaan nieuwe initiatieven.

De Blauwe Knoop in Mill was het eerste nieuwe brouwcollectief in het Land van Cuijk inhakend op de revival van speciaalbieren. Hun bieren zijn genoemd naar illustere, bekende dorpsgenoten. De vier brouwers maken hun bieren in Kasteel Tongelaar.

Ed Linnenbank van het Graafsch Genot brouwt ook al weer enkele jaren. Eerst aan huis, tijdelijk in Wijchen en nu weer in een schuurtje in de tuin. Hij heeft vergevorderde plannen voor een Stadsbrouwerij in een voormalige kapel aan de Oliestraat in de oude kern van Grave.

Krijgt elk dorp en stad in het Land van Cuijk en Gennep weer zijn eigen bierbrouwerij? Achille van der Westerlaken – zoon van Boxmeers laatste bierbrouwer – heeft Cambrinus afgelopen jaar nieuw leven ingeblazen.

D’Ooijevaer in Gennep is een huurbrouwerij. De zes brouwers ontwikkelen hun recept, maar laten het elders brouwen. Het Toertelduivenbier is een project van twee ondernemers uit Gennep, die speciaalbieren laten brouwen volgens bestaande recepten uit binnen- en buitenland. Het project verwijst naar de Tortelduif van de vooroorlogse brouwerij van Henricus Mooren. Het Niersstadje kent een lange brouwhistorie: al rond 1435 werd bier gebrouwen op vesting ’t Genneperhuijs.

Mill kent inmiddels ook een tweede bierbrouwerij: de Stramme Kabouter, dat onder meer een tripel produceerde. Het Cuijkse Toebes brouwt in het klooster van Sint Agatha. De Cuijkse Brouwbridgade is onlangs gestart en presenteert de Kuuks.

“De bierkalender Land van Cuijk en omstreken is leuk om te hebben, fijn om krijgen en nog leuker om weg te geven als bijvoorbeeld verjaardagscadeau of cadeau met de feestdagen.”

Twan Dohmen Pers en Communicatie
Smidstraat 23
5431BG Cuijk

Telefoon: 06-51905649

Email: twan.dohmen@gmail.com
Website: www.twandohmen.nl

Lees hier, meer artikelen over Twan Dohmen op de Maasvallei website.

Print Friendly, PDF & Email

Delen wordt enorm gewaardeerd