Bas Artz van Kiba Afferden: Zelf graan verwerken vereist een gerichte aanpak

AFFERDEN LB – Apparatuur is maatwerk: Steeds meer varkenshouders willen zelf graan verwerken. Bij het verwerken van graan komt veel kijken, te beginnen met de aanschaf van apparatuur. Bas Artz, eigenaar KIBA bv is hierin specialist en kent de mogelijkheden.

(Foto’s en tekst door De Heus – BRIJTEAM) ‘Laat ik beginnen te zeggen dat kosten besparen niet de enige reden is om granen zelf te verwerken’, gaat Artz van start. ‘Er zijn ook andere redenen om zelf granen te verwerken. Je bouwt continuïteit  en flexibiliteit in je bedrijfsvoering.’

Gespecialiseerd in graanverwerkende apparatuur

Artz is eigenaar van Kiba bv. Een bedrijf in Afferden (Limburg) dat onder andere apparatuur levert voor het zelf malen en mengen op het boerenerf. Artz besloot zich hierin te specialiseren toen hij ontdekte dat er veel vraag is naar de kennis over de apparatuur en naar de apparatuur zelf. Een belangrijke taak van Artz, die zelf ervaring in de veevoederindustrie heeft, is de varkenshouders te adviseren. Er zijn geen standaard oplossingen voor het verwerken van granen. Veel factoren hebben invloed op het samenstellen van de installatie. Elke installatie heeft daardoor een andere prijs. ‘Het allerbelangrijkst is dat ik goed rekening houd met de omstandigheden op het bedrijf en de wensen van de varkenshouder’, zegt Artz.

Krachtstroom en capaciteit

Zaken die invloed hebben op de keuze van de apparatuur zijn behalve de te verwerken graansoorten ook de beschikbaarheid van (kracht)stroom, de hoeveelheid te verwerken granen en de capaciteitsbehoefte per uur. Kiba levert hamermolens van verschillende grootte. Het zijn molens waarbij de hamers horizontaal in plaats van verticaal om een as draaien. Hierdoor is er geen afzuiging nodig. Ook slijt dit type molens minder snel. Je regelt de fijnheid van het meel dat een hamermolen produceert met het kiezen van een zeef. Door twee hamermolens te plaatsen op één menger kunt u kiezen voor een grovere maling (zeugen) of een fijnere maling (biggen). Tevens vergroot dit de bedrijfszekerheid voor het geval één van de molens defect is. De grootte van de hamermolen wordt behalve door de beschikbaarheid van krachtstroom en de benodigde capaciteit ook bepaald door het grondstoffenpatroon van de mengsels. Grondstoffen als zonnepitspellets laten zich moeilijk malen en vereisen een hogere capaciteit van de motor. Artz adviseert om in het systeem een buffer van één of twee dagen in te bouwen. Als zich storingen voordoen is er voldoende tijd om de apparatuur te repareren, terwijl je ondertussen normaal door voert. Dit zorgt voor continuïteit.

Schonen is noodzakelijk

Graan bevat allerlei ongerechtigheden zoals stenen, hout en stukjes metaal. ‘Daarom is schonen, ergens tussen de ontvangst en het malen essentieel’, zegt Artz. ‘Het schonen beschermt de hamermolen en verbetert de voerkwaliteit. Ongerechtigheden worden weggevangen en een goede schoner verwijdert ook mycotoxinen en entero’s.’

Aandachtspunten bij het zelf verwerken van graan

  • Aantal grondstoffen
  • Aantal eindmengsels en rantsoenen
  • Aantal tonnen per dag
  • Voerproces in de stal
  • Beschikbare ruimte
  • Beschikbaarheid van (kracht) stroom
  • Het wel of niet vloeistoffen of vetten indoseren

Wilt u graag persoonlijk kennis maken met Bas Artz? Dat kan tijdens de Maasvallei Netwerk Beurs op woensdag 21 en donderdag 22 juni 2017 van 14.00 uur tot 21.00 uur in het voormalig restaurant “De Beurs”, Grotestraat 26, 5431 DK Cuijk.

Kiba Holding BVlogo-kiba-holding-Straatakkerweg-22-5851dg-afferden
De heer Bas Artz
Straatakkerweg 22
5851 DG Afferden

Telefoon : 06-57909195

E-mail :    bas.artz@kiba-holding.nl
Website : www.kiba-holding.nl

Print Friendly, PDF & Email